Bli medlem – ta ställning för ett tryggare Sverige

Som medlem i Trygghetsfrämjandet tar du ställning, och ansvar, för vilket samhälle du vill ha – och vilket samhälle du vill lämna efter dig till kommande generationer. Vårt mål är att bli 10,000 trygghetsfrämjare. Bli medlem idag!

Varför finns Trygghetsfrämjandet? “Sverige har aldrig varit tryggare”, hör man ju i nyheterna och i samhällsdebatten. Vi önskar nog alla att det vore sant, men tyvärr är verkligheten inte lika rosenskimrande:

 • Sedan 1975 har antalet anmälda brott ungefär fördubblats enligt statliga Brottsförebyggande rådet (BRÅ).
 • Majoriteten av alla kvinnor (6 av 10) i Sverige känner sig otrygga på kvällarna (Samhällsbarometern 2017).
 • Nästan var tredje svensk över 45 år känner stor oro över brottsligheten i samhället, enligt Nationella trygghetsundersökningen 2017 från BRÅ.
 • De senaste åren har BRÅ rapporterat en explosionsartad ökning av antalet anmälda våldtäkter och andra sexualbrott.
 • Internationella brottsnätverk håller just nu på att bygga upp en infrastruktur för bostadsinbrott i Sverige, rapporterar polisen. Redan i dag uppskattas de begå upp till 50% av alla anmälda bostadsinbrott i landet, och polisen spår en ökning (SVT).

Den andra sidan av myntet är att så få brott klaras upp.

 • Varje dag läggs 13 våldtäktsanmälningar ner i Sverige (Svenska Dagbladet).
 • 2016 uppklarades bara 2.4% av anmälda inbrott i bostad, fritidshus, vind och källare. Vid ~98 av 100 inbrott gick alltså gärningsmännen fria.
 • Förra året rapporterade SVT att tre poliser slutar – varje dag, vilket ytterligare drabbar uppklarningsgraden.

Trygghetsfrämjandet arbetar utifrån antagandet att brottsligheten har ökat i Sverige de senaste årtiondena och, desto viktigare, att vi i civilsamhället tillsammans klarar av att göra någonting åt det. Där polis och rättsväsende faller kort måste vi medborgare täcka upp.

Trygghet skapas i sällskap, ur den tanken föddes Trygghetsfrämjandet. Trygghetsfrämjandet är en rörelse för lokal organisering och samverkan för att främja trygghet och förebygga brott i sin hembygd. Vårt mål är att uppmuntra vanligt folk att ta mycket större ansvar för sitt närsamhälles trygghet. Genom att bli medlem stödjer du vårt arbete att synliggöra och hjälpa trygghetsgrupper i Sverige, samt arbetet att sprida kunskap om hur man främjar trygghet, förebygger brott och stärker sin krisberedskap som individ, familj och lokalsamhälle.

Ditt medlemskap bidrar till att utveckla vår organisation så att vi kan göra mer för att främja tryggheten i hela Sverige. Vi är fortfarande i startgroparna med Trygghetsfrämjandet och varje ny medlem gör verkligen skillnad. Vi tar inte emot bidrag från staten utan finansieras uteslutande av våra medlemmar och genom gåvor. Det är ni som bestämmer hur mycket vi kan åstadkomma tillsammans.

Vi på Trygghetsfrämjandet arbetar för att stötta alla goda krafter i samhället som vill bidra till att upprätthålla ett tryggt och säkert Sverige för alla som bor här. Grundtanken är att trygghet bäst skapas genom brottsförebyggande arbete av människorna som bor på en plats, inte av en polispatrull många mil bort som huvudsakligen arbetar reaktivt – efter ett brott har inträffat.

Inspirerade av liknande rörelser och forskning i Storbritannien och USA vill vi sprida samverkansmetoder som visat sig effektiva för att skapa trygghet och förebygga brott. Grupperna som du hittar genom Trygghetsfrämjandet är fristående och självfinansierade lokala rörelser bestående av människor som brinner för sin stad, by, förort, stadsdel eller sitt lokalsamhälle – sin hembygd helt enkelt. Det kan handla om grannsamverkansgrupper, nattvandringsgrupper eller medborgargarden. Vi har valt att kalla dom trygghetsgrupper, för det är vad det handlar om – att skapa trygghet.

Genom oss får frivilliga och ledare handledning och inspiration kostnadsfritt. Grupper som samverkar genom Trygghetsfrämjandet förväntas arbeta långsiktigt lokalt med organisering och samverkan mellan invånare och med lokala myndigheter.

Låter det här som något för dig? För blott en krona per dag, 365 kronor per år, kan du göra skillnad och stötta vårt arbete för en tryggare framtid.

Ta ställning – Bli medlem i Trygghetsfrämjandet idag!

Medlemspris: 365 kr / år

Kan du pytsa in blott en krona per dag för att stötta vårt arbete för ett tryggare Sverige?

Jag vill bli medlem!
Säker betalning

Dina medlemsförmåner:

 • Vetskapen att du bidrar till ett tryggare Sverige för alla – inte minst för framtida generationer.
 • Exklusiva medlemserbjudanden på populära produkter och tjänster som främjar din trygghet och säkerhet. Det ska inte kosta skjortan att känna sig trygg. Medlemmar får redan nu 10% rabatt på marknadsledande självförsvarsspray och överfallslarm.
 • En särskild inblick i vad som händer “bakom scenen” med att bygga upp Trygghetsfrämjandet.

10% av medlemsavgiften går till Trygghetshjälpen

Vem som helst kan ansöka om särskild hjälp ur Trygghetshjälpen – eller nominera någon som behöver hjälp. Primärt är målet med kassan att stödja brottsoffer, men det kan också handla om att stödja en trygghetsgrupp eller individ i ett särskilt utsatt område som behöver finansiellt stöd till informationsmaterial, reflexvästar, övervakningsutrustning, larmsystem, kommunikationsutrustning, personskydd, eller annat trygghetsfrämjande och brottsförebyggande materiel.

Share This