Ta del av när Magnus Lindgren, kriminolog, f.d. polis och numera generalsekreterare för Tryggare Sverige, möter Ann Heberlein på Ledarsidorna.se för en diskussion om brott & (o)trygghet i Sverige år 2017.

“Jag ser en polis i kris och jag ser en socialtjänst i kris”, säger Magnus. Hur ser det då ut med tryggheten i Sverige? Blir det otryggare eller har Sverige “aldrig varit tryggare” som en del kändisar och ledarskribenter ofta framhåller?

Magnus lyfter fram så kallade “Quality of life”-brott, vardagsbrott, som inbrott och buskörning med mopeder som en typ av brott som tydligt minskar. Samtidigt ger han “dysterkvistarna” rätt i att brottsligheten blir allt grövre och mer organiserad.

Magnus framhåller att både “dysterkvistar” och “naivister” har rätt:

“Trygga kommuner och kommundelar blir allt tryggare men problemet är att redan otrygga kommuner tenderar att bli allt otryggare.

Med andra ord, “dysterkvistarna” har rätt och “naivisterna” har rätt. Problemet är att dom bara lyfter fram den delen av sanningen som bara gynnar deras agendor.” – Magnus Lindgren

Vår hypotes: Kan det vara så att “naivisterna” i högre grad bor i trygga områden medan “dysterkvistarna” i högre grad känner av otryggheten?

Share This