I sommar fick några vänner inbrott i sin sommarstuga, rättare sagt i garage och uthus. Polisen bemödade sig inte ens med att komma ut och göra en brottsplatsutredning, och tjuvpacket fick med sig verktyg till ett värde av 20,000 kr. Efter en lång och säkert medvetet krånglig process med försäkringsbolaget fick dom slutligen ut … *trumvirvel* … 3,000 kr i kompensation.

Det jag just beskrivit torde inte vara allt för ovanligt. Får man inbrott så kostar det, och man kan i regel glömma att bli fullt kompenserad genom hemförsäkringen. Har man samlat på sig en hög verktyg och andra värdesaker över flera års tid eller till och med tiotals år så har man helt enkelt inte kvitton för allt och utan kvitton, ingen kompensation från försäkringsbolaget. Inte heller polisen år mycket till hjälp, som det verkar. År 2016 uppklarades bara 2.4% av anmälda inbrott i bostad, fritidshus, vind och källare. Det vill säga av 100 inbrott som anmäldes ledde mindre än 3 till upprättelse för offren.

Samtidigt har polisen i sommar gått ut med att internationella kriminella nätverk just nu håller på att bygga upp en infrastruktur för inbrott i Sverige. Så ingenting tyder på att det är på väg att ljusna.

Men som tur är finns det saker du kan göra för att ta eget ansvar för att trygga din egendom. Att ha bra lås på dörrar och fönster, montera upp belysning runt huset, vara med i grannsamverkan, allt det är grundläggande. Sen finns numera också MärkDNA stöldskyddsmärkning, som vår egna Daniel Sjöberg demonstrerar i videon.

MärkDNA är en relativt ny typ av stöldskyddsmärkning som vi gillar av många olika anledningar:

  • Det gör dina värdesaker spårbara, så om dom nu skulle bli stulna och sen påträffas av Polisen i Sverige eller utomlands kan dom enkelt slå upp vilken den rättmätiga ägaren är vilket betyder att du får tillbaka sakerna. Det kopplar dessutom kriminella till brottet.
  • Det är i princip omöjligt att få bort stöldskyddsmärkningen från prylarna, vilket bidrar till att avskräcka folk från att stjäla dom eftersom stöldmärkta prylar är svårare att sälja vidare.
  • MärkDNA fungerar brottsförebyggande och kan göra att en tjuv skippar ditt hus.
  • Det är en relativt billig “försäkring”. MärkDNA som räcker för att märka alla värdesaker i ett normalstort hem kostar runt 500-700 kr beroende på tillverkare. Sätter man det i relation till vad du betalar för hemförsäkringen och vad alla dina värdesaker är värda så är det en mycket liten kostnad.

Så här skriver Polisen om MärkDNA:

Bostadsinbrott minskat i områden med DNA-märkning

MärkDNA har använts i England i ett femtontal år. Där har man sett att bostadsinbrotten har minskat avsevärt i områden där det genomförts DNA-märkning. Även våldsbrottslighet och annan brottslighet har minskat i dessa områden, och man har inte heller sett någon förskjutning av brottsligheten till närliggande områden.

Bäst brottsförebyggande effekt får man om alla i närområdet använder MärkDNA, för då blir hela området mycket mindre attraktivt för tjuvar. I Staffanstorp genomfördes under 2015 och 2016 ett försöksprojekt där över 1000 hushåll skaffade MärkDNA. Slutresultatet blev att antalet bostadsinbrott minskade med 35,5 procent mellan 2015 och 2016.

Det finns många olika tillverkare av MärkDNA, men två stycken som vi kan rekommendera på rak arm är SSF DNA-märkning och SmartWater MärkDNA (som demonstreras i videon). SSF har i vår mening bättre utformade skyltar, medan du får mer märkvätska per krona med SmartWaters Privat/Small paket och därmed kan märka fler ägodelar.

Skaffa MärkDNA idag!

Share This