Vad är skillnaden på grannsamverkan, nattvandring och medborgargarden? Det finns en del skillnader som vi reder ut i den här artikeln, men dom har också något gemensamt. Vi har valt att kalla dessa grupper för trygghetsgrupper, för det är vad det handlar om – trygghet.

En “trygghetsgrupp” är helt enkelt en grupp människor som organiserat sig för att tillsammans förebygga brott eller inom lagens råmärken agera vid pågående brott. Här följer några exempel på trygghetsgrupper som vi gärna ser som medlemmar i Trygghetsfrämjandet, men variationerna är obegränsade.

Grannsamverkan. Grannar som organiserar sig för att hålla ett öga på vad som sker i grannskapet. Det är en jämförelsevis passiv form av trygghetsgrupp. Man håller utkik efter okända bilar, människor och ovanliga händelser i närområdet och informerar sina grannar. Grannsamverkan arbetar ofta tillsammans med lokal polis.

Båtsamverkan. Liknar grannsamverkan för att hålla koll på båtplatser kan ses som en variant av grannsamverkan.

Medborgargarden. En aktiv och rörligare form av trygghetsgrupp. Kan till exempel åka omkring i bil över större områden för att avskräcka och söka efter potentiellt brottlig verksamhet. Kan vara redo att vid behov göra fysiska ingripanden enligt lagar om nödvärnsrätt och envarsgripande.

Nattvandring. Farsor och morsor och andra som vandrar på stan för att stävja bus och hjälpa ungdomar kan göra stor nytta.

Miliser. Väpnade grupper som på eget initiativ upprätthåller ordning kan enligt svensk lag betraktas som olovlig kårverksamhet och faller utanför Trygghetsfrämjandet.

Genom att registrera din trygghetsgrupp i Trygghetsfrämjandet får du större synlighet och bidrar till att visa att vi är många som är med och tar ansvar för vår egen trygghet. Gruppen behöver inte vara organiserad som ekonomisk förening eller liknande för att kunna vara med i Trygghetsfrämjandet. Välkommen!

Share This