Det finns många sätt att hålla kontakten i en grupp, vare sig det handlar om grannsamverkan, nattvandrare eller den lokala idrottsklubben. SMS-listor, email, Facebook, eller helt vanliga telefonsamtal, alla har sina för- och nackdelar. Men ibland vill man hålla en tätare kontakt med en eller flera personer, och då är walkie-talkies en bra lösning.

Med en walkie-talkie, eller komradio, behöver du inte vänta på att samtalet ska kopplas fram, du behöver inte ringa runt till en lång lista av personer, du trycker bara på en knapp och kan prata till hela gruppen samtidigt. Det är enklare än SMS och snabbare än att ringa.

Du kan hitta billiga walkie-talkies på Clas Ohlson, Jula, med flera, men numera finns också en hel del appar till mobilen som fungerar precis som en walkie talkie, men tack vare att kommunikationen sker över internet begränsas man inte av avståndet.

Den mest populära appen heter Zello, och den kan laddas ner gratis till både Android och iPhone, och till och med Windows Phone 8 och PC. Med Zello kan du dels anropa enskilda personer som du har i kontaktlistan, men du kan också gå med i olika kanaler eller skapa din egen öppna eller lösenordsskyddade kanal där man pratar med alla i gruppen. Zello används bland annat av trygghetsgruppen Trygga Husie i Malmö för att hålla kontakten under deras trygghetsvandringar.

Om du är med i någon samverkansgrupp, varför inte nämna Zello nästa gång ni ses? Speciellt så här i inbrottstider kan Zello vara ett bra sätt att uppmärksamma dina grannar på skumma bilar eller okända personer som beter sig misstänkt i din hembygd.

Share This